När två individer har svårt att komma överens kan man säga att de är "som hund och katt". Det ligger en viss sanning i uttrycket. Många katter och hundar har riktigt svårt att tolerera varandra. Möts de i ung ålder eller introduceras på bra sätt med mycket tålamod, går det att lösa situationen. Med lite tur kan de bli bästa vänner.
Katter och hundar har olika kroppspråk
En stor anledning till problemen är att hundar och katter har stora skillnader i bland annat kroppsspråk. Till exempel viftar ofta en hund snabbt på svansen när den är riktigt glad, medan en katt som piskar med svansen snarare är ett tecken på att den är uppretad. Hundar är också flockdjur och många hundraser har massor av energi. Katter är mer självständiga och uppskattar lugn och ro. Sedan förekommer givetvis individuella skillnader. Vad de har för personlighet har stor betydelse för om de kommer acceptera varandra eller inte.
Faktorer som kan påverka introduktionen
Ett av de allra bästa tipsen är att se till att katten och hunden växer upp tillsammans. I så fall ökar chansen att de inte bara kommer tolerera varandra, utan även bli riktigt bra kompisar. Att åtminstone ett av djuren är i ung ålder verkar också hjälpa. Det brukar gå väldigt bra att föra ihop en kattunge med en vuxen hund, särskilt en väluppfostrad sällskapshund som är duktig på att acceptera nya familjemedlemmar. Kattungen kommer också ta intryck från hunden och blir kanske något mer lik en hund sett till beteendet. Det brukar innebära att den förstår hundars kroppsspråk bättre och även har lättare att acceptera andra hundar, just på grund av sina positiva erfarenheter tidigt i livet.
Är det knepigt att introducera en hundvalp för en vuxen katt?
Att introducera en hundvalp med en vuxen katt brukar vara något mer utmanande, men inte omöjligt. Mycket beror på kattens personlighet och hur självmedveten den är. Risken finns att den kommer börja trakassera valpen och försöka få bort den från sitt revir. Som ägare är det oerhört avgörande att ha tålamod, se till att de första mötena blir positiva och stoppa eventuellt dåligt beteende i tid, oavsett om det kommer från katten eller hunden. När två vuxna individer ska introduceras blir allting extra viktigt, inte minst tålamodet. Det är bra ifall din katt har ett krypin som det kan dra sig undan till, det kan även räcka med en mysig mjuk kattbur av canvas som blir som en koja. Då kan katten vara ifred när den vill, vilket säkert uppskattas eftersom katter är känsliga varelser.
- Ge inte hunden möjlighet att jaga katten. Låt dem först vänjas vid varandras doft. Första mötet kan du låta någon form av grind eller dörr avgränsa så att du kan se hur de reagerar.
- Separata sovplatser och matplatser undviker konkurrens. Är hunden eller katten beskyddande kring mat/belöningar måste du vara försiktig så att de inte blir ovänner på grund av det.
- Låt alltid katten bli bekant med miljön innan den ska träffa hunden. Katten blir mindre stressad om den känner till bra gömställen och höga platser där den kan komma undan.
- Introduktionen och hela den första tiden tillsammans måste vara under uppsikt. Uppstår negativa beteenden eller regelrätta slagsmål måste du kunna avbryta. Positivt beteende ska istället uppmuntras med belöningar: Det ska ske till båda så att de börjar associera den andra individen med att bra saker händer.
Trygga katter som trivs med andra hundar
Går allting bra kommer du till sist märka att hunden och katten känner sig lugna och trygga med varandra. Lilothehusky på Instagram visar hur katten Rosie blivit vän med inte bara en, utan flera hundar. Ett bra tips är att katten alltid ska ha tillgång till ett eget utrymme som hunden inte kan nå, till exempel en sovplats uppe i ett klösträd/katträd.
När du jobbar hemma så kan det vara skönt med en tupplur med dina bästa vänner
En bra video som visar hur man introducerar katter och hundar
Detta är en informativ och professionell video med konkreta tips på hur man introducerar katter och hundar. Slå på undertexter, så det blir enklare att hänga med i det engelska språket som videon är på. Den förklarar hur viktigt det är att katten får ha ett eget vrå att dra sig undan till ifall det blir för mycket intryck och mycket annat som man inte alltid tänker på.
Läs mer
Se vår artikel Bästa hundrasen för dig med katt på vår systersajt Hundar.se