Den bästa kattlådan 2024


Katter är oerhört renliga djur och är mycket noga med sin personliga hygien. Med en väldesignad kattlåda får de göra ifrån sig i lugn och ro, och du håller hemmet rent och fritt från odörer. Här presenterar vi de fem modellerna som är bäst i test.

Därför är kattlådan så viktig för din katt

En katt gör i från sig flera gånger om dagen och ute i det vilda är det en överlevnadsfråga att kunna gömma all avföring så att inte andra rovdjur nosar rätt på den. Katter brukar därför gräva ner allt ordentligt och länge stå och räfsa över jord och löv på platsen. I en bostad ska kattlådan ersätta just detta behov, och därför bör den vara väldesignad för syftet.

Håll hemmet rent och luktfritt

Det är även viktigt för hushållets övriga medlemmar att kattlådan är kvalitativ och funktionell. Katturin har en mycket stark lukt av ammoniak som kan genomsyra hela hemmet, och förutom toalettens design och innehåll är det också viktigt att du kan rengöra den enkelt. Vi har valt fem modeller som inte bara uppfyller grundkriterierna som funktion och kvalitet för katten, utan också saker som filtrering, rengöringsmöjligheter och design. Alla fem har klarat sina test med högsta betyg, men vilken låda som är bäst för dig och din katt beror på följande faktorer.

För- och nackdelar med en enkel låda

Den klassiska katt-toaletten ser ut som en enkel låda i plast. Du fyller den med kattströ, exempelvis ler-sand, pellets eller kiselgrus och rengör den med hjälp av en liten spade. Fördelen med den här modellen är att den är billig, mycket enkel att använda för din katt och smidig att rengöra. Nackdelen är att det ofta hamnar mycket strö utanför lådan när katten gräver och att den inte får göra ifrån sig i fred. En öppen modell låter även lukten sprida sig fritt och snabbt och därför måste du rengöra den varje gång katten varit duktig.

Därför är en kattlåda med tak bra för både dig och din katt

Idag är det vanligt med modeller som är försedda med löstagbara tak och filter som håller in stanken. Eftersom lådan är stängd sprids inte lika mycket strö utanför när katten räfsar och gräver. De flesta kattägare föredrar de här varianterna och även om det kan vara lite knepigt att ta av och på överdelen i början brukar det snabbt bli en enkel vana. Även katter brukar gilla de här lådorna då de får gå på toaletten i fred. Beroende på designen har dessa modeller olika ingångar och rengöringsmöjligheter, till exempel

  • Öppning framtill - med eller utan lucka, passar de flesta katter
  • Öppning på toppen - håller kattströet inne men kan vara svår för äldre eller överviktiga katter
  • Öppning på sidan - passar bättre i vissa utrymmen

Den smidigaste rengöringen

Renlighet är A och O för både dig och din katt och därför bör du alltid tömma lådan helt då och då för en ordentlig rengöring. För vardagsrengöringen finns det dock några olika alternativ. Det vanligaste är att ta bort kiss och bajs med hjälp av en liten gallerspade som låter dig sila bort en del av kattsanden. Vissa tak-modeller är försedda med en draglåda där du istället drar ut botten som en låda. Ett annat alternativ är ett slags galler i botten som du lyfter och på så sätt silar bort grus och sand.

Flera katter, flera lådor

Om du har fler än en katt i hushållet kan du behöva flera lådor och många veterinärer rekommenderar att du skaffar en per katt plus en till. Att bara ha en låda för katterna kan leda till osämja och ibland tycker katter om att gå på toaletten samtidigt då det ger en extra trygghetskänsla. Andra katter bryr sig inte det allra minsta och nöjer sig glatt med en.

Satsa stort på en smart kattlåda

Om du är beredd att lägga lite extra på din katts toalett finns det idag ett antal självrengörande modeller som drivs med batterier. De är oerhört praktiska men om du har en katt som är lättskrämd kan det vara svårt att få den att gå på den här typen av låda, då de ofta ger ifrån sig olika ljud och har delar som rör på sig.

Skaffa en katt-toalett med snygg design

Tänk på att du ska se lådan varje dag så välj gärna en modell som har en design, ett mönster eller en färg som du gillar. Det här är naturligtvis inte ett dugg viktigt för din kisse, men det är alltid trevligare med föremål som är fina.

Hur mycket kostar en låda?

Du kan hitta enkla modeller för under hundralappen. Vill du ha en kattlåda med tak eller särskild design brukar priserna ligga på mellan 200 - 500 kronor. Lådor med automatisk självrengöring kan kosta mycket mer.

Var ska lådan stå?

Den bästa platsen är i badrummet men om du ska placera kattens låda någon annanstans är det framförallt viktigt att den inte står i närheten av mat- och vattenskålar.

Vad gör jag om min katt inte vill använda lådan?

De flesta katter brukar lära sig med en gång att använda sin låda. Om det sker några olyckor i början kan du samla upp lite avföring och låta ligga i lådan. Vissa katter föredrar även ett visst kattströ framför ett annat.


Redaktionen
Katter.se
Innehåll i denna artikel